07 Jan
07Jan

La novela El secreto de Marcial de Jorge Fernández Díaz ha sido galardonada con el Premio Nadal 2025 en su 81ª edición. Se trata de una novela tremendamente bella y dolorosa, escrita con gran pulso narrativo y hasta con toques de suspense, que no solo homenajea a los sufridos migrantes españoles y a las películas que formaron nuestra personalidad, sino que se adentra en los misterios familiares más recónditos y en la relación muchas veces espinosa entre padres e hijos que se aman.

'El secreto de Marcial', que llegará a las librerías el 5 de febrero, ha competido con 769 novelas presentadas al Nadal, con una dotación económica de 30.000€.

Jorge Fernández Díaz es un escritor argentino, analista político y periodista con cuarenta años de oficio. En 2003 publicó Mamá, una carta de amor y agradecimiento única de un hijo a su madre, y que fue un gran éxito de crítica y lectores. También son suyas novelas como La logia de Cádiz (2010), Alguien quiere ver muerto a Emilio Malbrán (2012), Te amaré locamente (2016), El hombre que se inventó a sí mismo (Planeta, 2018) y la saga policial protagonizada por el agente Remil: El puñal (Destino, 2015), finalista del Gran Premio de Literatura Policial de Francia 2019 y del Festival Violeta Negra de Toulouse 2020; La herida (Destino, 2018) y La traición (2021). Fernández Díaz ha recibido la Cruz de la Orden de Isabel la Católica en 2012. En 2017 ingresó en la Academia Argentina de Letras. 

Una vez más, coincidiendo con el Nadal, se ha realizado la entrega del Premi Josep Pla 2025 de prosa en lengua catalana, que ha galardonado a David Bueno por su obra L'art de ser humans, que también se publicará en lengua castellana bajo el título El arte de ser humanos. Es doctor en Biologia, fundador de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st y profesor e investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona.

L’art de ser humans de David Bueno és un viatge fascinant a través de les arts, la neurociència i l’educació que redefineix la manera com percebem el món i a nosaltres mateixos. L’autor explora, de manera magistral, com les arts –des de la música i la poesia fins a la ciència i la filosofia– esdevenen una expressió única de la humanitat i un motor fonamental per al nostre creixement cognitiu, emocional i social.
Amb exemples vius i una àmplia base científica, l’autor demostra que el cervell processa, interpreta i s’enriqueix a través de l’art, i com podem aprofitar aquestes connexions per transformar l’educació i la nostra manera de viure.
L’art de ser humans és una obra imprescindible que connecta la ciència amb l’humanisme i ens convida a descobrir l’Homo artisticus que tots portem dins i a utilitzar la creativitat i el pensament crític per construir una societat més rica, plena i lliure.
 
AUTOR
 
David Bueno i Torrens (Barcelona, 1965). Doctor en Biologia, fundador de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st i professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. La seva trajectòria professional i acadèmica s’ha centrat en la genètica del desenvolupament i la neurociència i la seva relació amb els processos d’aprenentatge. Ha estat també investigador a la Universitat d’Oxford i ha realitzat estades a altres universitats i centres de recerca europeus i dels Estats Units (Universitat d’Innsbruck a Àustria, European Molecular Biology Laboratory de Heidelberg a Alemanya i Cold Spring Harbour Laboratory de Nova York als EUA). Autor de setanta articles científics en revistes especialitzades i de vint-i-sis llibres d’assaig i divulgació. Col·laborador en diversos mitjans de comunicació, on ha publicat més de vuit-cents treballs. Assessor en temes de neuroeducació de la International Bureau of Education de la Unesco. El 2010 va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica; el 2018, el premi Magisterio per la seva contribució a la neuroeducació; el 2019, la Distinció del Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona; el 2021, el premi ASIRE a les activitats de la Càtedra de Neuroeducació; el 2022, el premi Joan Lluís Vives per Hereta’t. Com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia, i el 2023, el premi Angelo Zanibelli per El cervell de l’adolescent i el reconeixement Brain Connections als EUA per la seva contribució a la neuroeducació.
 

Comentarios
* No se publicará la dirección de correo electrónico en el sitio web.